Otsikon kysymys on taloyhtiön päätöksenteon, mutta myös velvoitteiden kannalta olennainen. Nimittäin, yksi osakeryhmä, jolla yhtä huoneistoa hallitaan, on niin kutsutusti ”jakamaton kokonaisuus”. Se, miten osakeryhmä muodostuu, selviää yhtiösi yhtiöjärjestyksestä.
Mitä tämä jakamaton kokonaisuus sitten käytännössä tarkoittaa?
Lyhyesti sanottuna se tarkoittaa sitä, että saman osakeryhmän omistajien tulee olla yksimielisiä ja kaikilta tulee aina olla suostumus. Aina noin ei ole. Joskus puolisot omistavat yhteisen asunnon, mutta ovat silti eri mieltä, miten jonkin asian tulee olla. Tai omistajana ovat jakamattoman kuolinpesän osakkaat, jotka ovat erimielsiä yhtiökokouksessa käsiteltävästä asiasta. Mikäli yksimielisyyttä ei esim. yhtiökokouksessa heidän välilleen synny, he eivät voi ollenkaan käyttää äänioikeuttaan. Tämä tarkoittaa sitä, että yhteisomistajien tulee käyttää osakkeisiin liittyvää oikeutta yhteisesti tai yhteisen edustajan kautta. Tämä puolestaan tarkoittaa käytännössä sitä, että mikäli huoneiston omistajia on useampia, ja vain yksi heistä osallistuu yhtiökokoukseen, tulee kaikilta muilta olla valtakirja. Edustaa ei voi, ellei valtakirjaa ole. Poikkeuksena on samassa osoitteessa, yhtiössä asuvat puolisot.
Oikeuksiin liittyy usein myös velvollisuuksia ja myös velvollisuudet ovat jakamattomat. Mikäli yksi osakas jättää velvollisuutensa hoitamatta, vastuu lankeaa kaikille ja jopa yksittäin. Eli esim. vastiketta voidaan periä keneltä tahansa omistajista, riippumatta omistusosuuden suuruudesta.