Vuoden viimeinen neljännes on kulussa ja seuraavan vuoden suunnittelu on isännöintitoimistoissa alkanut. Kuten luonnollista, usein juuri talous ohjaa toimintaa.
Taloyhtiön maksuvalmiuden ylläpitäminen on tärkeää ja yhtiöllä tulisikin jatkuvasti olla vähintään noin 3 – 4 kuukauden vastikkeita vastaavat varat tilillä, jotta yhtiön maksukyky on turvattu ja jotta voidaan varautua myös yllättäviin menoihin. Monissa yhtiöissä maksuvalmiutta tuetaan yhtiökokouksen antamalla valtuudella periä muutaman kuukauden ylimääräiset vastikkeet, mikäli jotakin yllättävää ilmaantuu. Tämä ei kuitenkaan voi olla talouden suunnittelun perustana, vaan sen tulee olla todellinen poikkeustilanne.
Hoitokulujen kehityksen lisäksi yhtiöissä on hyvä tarkastella taloutta ja tulevia korjaushankkeita pidemmällä aikavälillä, vähintään 5-10 vuotta eteenpäin. Rahoituksen saatavuus ei olekaan enää itsestään selvää. Pankit katsovat entistä tarkemmin taloyhtiön tilannetta ja näkymiä (sijainti, korjaustarpeet, taloudenpito, suunnitelmallisuus, osakasrakenne jne.). Yhtiön on syytä toimia suunnitelmallisesti ja huolellisesti. Taloyhtiöissä tulisi miettiä varautumista etukäteen tulevia korjaushankkeita varten.
Vaikka sekä inflaatio että korot näyttäisivät olevan hienoisessa laskussa, on talous silti epävakaa ja pankkien into luotottaa varsinkin pienten yhtiöiden pieniä hankkeita on harmillisen matala.
Talousarvion laadinnan lähtökohtana tulisi olla edelliseltä tilikaudelta siirtyvät luvut ja erityisesti vastikekohtaisesti laskettavat yli- tai alijäämät.
Taloyhtiöiden ylläpitokustannusten kasvu näyttäisi asettuvan ja jäänee muutamaan prosenttiin. Lämmityksen hinta jatkaa nousuaan ja sähkön hinnan epävarmuus vaikeuttaa talouden suunnittelua erityisesti niissä taloissa, joissa lämmitykseen tarvitaan sähköä. Myös vesimaksut nousevat lähes jokaisessa kunnassa. Moni kunta tarkastaa myös kiinteistöveroja ylöspäin ja mikäli kiinteistö on vuokratontilla, saattavat myös tonttien vuokrat nousta. Jätemaksut nousevat 5-10 % ja entistä tärkeämmäksi tulee seurata astioiden oikeaa kokoa ja tyhjennysvälejä sekä sitä, että jätteet lajitellaan mahdollisimman tarkasti. Sekajätteen hinta on kaikkein kallein, mutta sitä edelleen syntyy usein eniten. Vakuutusten hinnat nousevat reilusti joka vuosi, mutta vakuutusyhtiöiden hinnoittelu näyttää siirtyvän yhä enemmän riippuvaiseksi yhtiön vahinkohistoriasta sekä kiinteistön kunnosta.
Taloyhtiön tulot on syytä sopeuttaa menojen mukaisiksi sillä, kustannusten nousut on katettava pääsääntöisesti hoitovastikkeilla. Myös käyttökorvaukset ja muut taksat on toki hyvä tarkistaa, jottei näiden liian matalaa tasoa tarvitse kattaa hoitovastikkeilla.
Vastikevalvonnan on oltava huolellista ja täsmällistä ja erilaisiin maksujen laiminlyönteihin ja rästeihin on puututtava välittömästi. Vastikeseuranta on aikaisempaa keskeisemmässä roolissa.
Kiinteistöliiton tekemän hoitovastikekyselyn mukaan kerrostaloyhtiöiden keskimääräinen hoitovastikkeen taso nousi 4 prosenttia, ja rivitaloyhtiöiden 5 prosenttia vuodesta 2023.
EF Isännöinnin yksi vahvuuksista on talouden tarkka suunnittelu ja talouden seuranta. Teemme itse koko taloushallinnon ja näin meillä on koko ajan tuntuma jokaisen yhtiön taloudesta. Jokaisessa hallituksen kokouksessa käsitellään omassa asiakohdassaan yhtiön taloutta ja kokousten välillä raportoimme hallitukselle, mikäli jotakin poikkeavaa ilmenee. EF Isännöinnillä yhtiönne on luotettavissa käsissä!