Oletko ostanut vasta asunnon ja yhtiökokous lähestyy? (Tammikuu 2022)

Useiden EF Isännöinnin isännöimien taloyhtiöiden osakerekisterin ylläpito on jo siirretty Maanmittauslaitokselle. Voimassa oleva laki edellyttää tätä ja siirtymäaikaa on vielä tämä ja seuraava vuosi.

Jos olet ostanut asunnon yhtiöstä, jossa tämä siirto on tehty, tulee sinun uutena omistajana hakea Maanmittauslaitokselta omistuksesi rekisteröintiä. Vasta sitten, kun uuden omistajan tiedot ovat rekisteröityneet, saa yhtiö virallisesti tietoonsa omistuksen siirrosta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että vain niillä henkilöillä, jotka on merkitty osakerekisteriin, on yhtiökokouksessa äänioikeus. Tee siis siirto, jotta voit olla mukana päättämässä yhtiötä ja omaisuuttasi koskevista asioista.

Huolehdi rekisteröintiasiat kuntoon mahdollisimman pian kaupanteon jälkeen. Käsittelyaika Maanmittauslaitoksella on kohtuullisen pitkä. Lisätietoja www.maanmittauslaitos.fi tai olemalla sinne puhelimitse yhteydessä: 029 530 1110

Pakkanen paukkuu (Joulukuu 2021)

Pakkasilma on raikas ja miellyttävä, kun pukeutuu oikein ja kun kylmä ilma saadaan pysymään huoneiston ulkopuolella. Lämmittämään sitä ei kannata ryhtyä. Huono sisäilma vaatii joskus tuulettamista ja tuulettaminen kannattaa tehdä tehokkaasti siten, että avataan ikkuna reilusti hetkeksi ja suljetaan tämän jälkeen kunnolla. Jos asunnon ilmanvaihto toimii oikein, ei tuuletuksen tarvetta tulisi kovin usein tulla. Ikkunoiden aukipitäminen pakkasella lisää lämmityksen kustannuksia ja on tuhoisa myös ympäristölle. Huolehditaan asiasta yhdessä.

Jos käytössä on koneellinen poistoilmaratkaisu, niin raitisilmaventtiilieitä ei saa tukkia. Korvausilman saaminen asuntoon on erittäin tärkeä asia asumisviihtyvyyden kannalta. Jos raitis ilma ei pääse asuntoon suunniteltuja reittejä myöden, se ”kulkeutuu” jopa rakenteita pitkin ja tällöin mukana saattaa kulkeutua myös erilaisia haitallisia aineita.

Autoa tarvitsevat lämmittävät kulkupelinsä moottoria ja sisätilaa ennen matkaan lähtöä. Tämä on järkevää ja sähköpistoketolppien ansiosta tämä hoituu usein helposti. Muistetaan näitäkin käytettäessä kohtuus. Autoa ei tarvitse lämmittää tuntitolkulla. Eli jos tolpassa ei ole ajastinta, tulee auto kytkeä lämmittimeen tuntia tai puolta tuntia ennen ajoon lähtöä. On hyvä muistaa poistaa sähköjohto ja sulkea lämpötolpan kansi aina, kun auto ei ole ”kytkettynä” tolppaan, ettei aiheudu vaaratilanteita. Missään tapauksessa jatkojohdon käyttäminen ei ole sallittua.

Molemmissa asioissa vastuu on käyttäjällä. Käyttäjän kannattaa myös ilmoittaa huoltoon tai isännöitsijälle, jos joku tolppa olisi viallinen. Yhtiön tulee vastata turvallisuudesta ja siksi on tärkeää, että kaikki noudattavat ohjeita.  

Kevättä kohden mennään ja päivä pidentyy.

Osakekirja sähköiseksi ja osakehuoneistorekisteri Maanmittauslaitokselle! (Marraskuu 2021)

Uudet asunto-osakeyhtiöt perustetaan nykyisin  nk. sähköisinä ja vanhoja yhtiöitä ”sähköistetään”. Tämä tarkoittaa, että osakasluetteloa ylläpitää maanmittauslaitos sähköisessä rekisterissään, kun aiemmin osakasluettelon ylläpito kuului asunto-osakeyhtiölle ja isännöitsijälle. Käytännössä tämä ei juuri näy omistajan arjessa ennen kuin omistaja myy tai muutoin luovuttaa osakekirjansa uudelle omistajalle. Tämän myötä paperiset osakekirjat siirtyvät historiaan. Tämä sähköistäminen on lakisääteinen velvollisuus ja EF Isännöinti on systemaattisesti siirtänyt yhtiöitä Maanmittauslaitoksen rekisteriin sitä mukaa kun yhtiöiden hallitukset näin päättävät ja kun valmius asiaan on. EF Isännöinnillä tämä valmius on! Maanlaajuisesti siirtyminen maanmittauslaitoksen rekisteriin on vasta alussa, mutta me EF Isännöinnissä olemme katsoneet, että tämä toimenpide on järkevä tehdä ajoissa ennen viime hetken ruuhkaa. Lain antamaa siirtymäaikaa on vielä pari vuotta eli vuoden 2023 loppuun. Tämän asunto-osakeyhtiön tekemän siirron jälkeen – ei siis ennen – osakkaat voivat luopua paperisista osakekirjoista.

Onhan sinulla tallessa omistamasi yhtiön osakekirjat, nimittäin niin kauan, kunnes tuo osakerekisterin siirto on tekemättä, toimitaan aina paperisilla osakekirjoilla. Siirron jälkeen omistajan tulee siirtää osakkeensa sähköisiksi kymmenen vuoden kuluessa tai jos osakekirjat myydään tai muutoin luovutetaan siirtymäaikana, niin paperiset osakekirjat tarvitaanosakkeiden luovutusta varten.

Jos osakekirja on kadonnut, niin sitten on ryhdyttävä toimiin! Ensin on kuoletettava kadonnut osakekirja. Tätä kuolettamista voi omistaja hakea käräjäoikeudelta. Sitten kun käräjäoikeus on antanut päätöksensä kuolettamisesta, niin osakas voi ryhtyä prosessoimaan asiaa eteenpäin. Jos yhtiö ei ole siirtänyt osakerekisteriään Maanmittauslaitokselle, tulee osakkaan hakea yhtiöltä uutta osakekirjaa. Uuteen osakekirjaan tulee maininta, että se on annettu kuoletetun osakekirja sijaan ja asiakirjan allekirjoittaa hallitus. Mikäli yhtiö on siirtänyt rekisterinsä Maanmittauslaitokselle, niin asia on helpompi; osakas hakee kuolettamispäätöksen käräjäoikeudelta ja jättää sitten hakemuksen Maanmittauslaitokselle omistusoikeuden kirjaamisesta. Tällaisessa tilanteessa uutta paperista osakekirjaa ei siis enää anneta kadonneen tilalle.

EF isännöinnin isännöimissä taloyhtiöissä on jo tehty kauppoja DIAS (Digitaalinen asuntokauppa) -järjestelmän kautta ja nämä kaupat ovat tapahtuneet sujuvasti. Uuden omistajan tietojen päivittymisessä maanmittauslaitoksen tietoihin on vielä kaupan jälkeen viivettä, mutta tämä korjaantunee ajan kanssa. Koska kyseessä on uusi asia, niin kaikissa kaupoissa tehdystä kaupasta ei ole huomattu ilmoittaa ajoissa maanmittauslaitokselle. Muistattehan osakehuoneistojen kauppojen yhteydessä varmistaa, että kauppa rekisteröidään Maanmittauslaitokselle, jos kauppa koskee yhtiötä, jonka osakeluettelon ylläpito on siirretty Maanmittauslaitokselle.

Osakehuoneistorekisterin eli sähköisen huoneistotietojärjestelmän viralliset sivut ovat osoitteessa https://osakehuoneistorekisteri.fi/etusivu

Tuoksuuko kylpyhuoneesi raikkaalta ja näyttääkö lattiakaivo puhtaalta? (Toukokuu 2021)

Saat raikkaan tuoksun ja hyvän mielen, kun puhdistat altaiden alla olevat hajulukot (se mutkikas osa altaan alla). Helppo tapa ehkäistä tukoksia on lirauttaa altaaseen vähäinen määrä viemärinavausainetta ja kun se on vaikuttanut, pestä ja huuhdella lopuksi allas hyvän tuoksuisella puhdistusaineella. Tämä puhdistus kannattaa tehdä vähintään kerran, mielellään parikin kertaa, vuodessa. Näin hajulukot pysyvät puhtaina ja toimintakuntoisina.

Jos viemärisi on tukossa, vesi poistuu vain hitaasti tai jos epämiellyttävää hajua ilmenee, saattaa putkessa olla tukos. Jos tuntuu siltä, että jotakin pitää ”ruuvata auki”, kutsu paikalle huoltomies. Hajulukon avaaminen vaatii osaamista ja jos olet epävarma, kutsu mieluummin huoltoyhtiö, kuin että asiasta aiheutuisi vahinkoa. Sitä paitsi hajulukossa on vettä, varaudu ainakin siihen, että laitat astian alle, ennen kuin ruuvaat osia irti… Jos olet näppärä, selviät hommasta itsekin – varmistu kuitenkin, että saat kaikki tiivisteet, ym. talteen ja takaisin.

Lattiakaivo on toinen kohta märkätiloissa, joka saattaa tukkeutua ja kerätä sisäänsä epämiellyttäväksi mustaksi töhnäksi ja pahanhajuiseksi (ja näköiseksi) muuttuvaa ainesta. Lattiakaivo kannattaa puhdistaa riittävän usein, ennen tukoksia!

Ota esille kunnon kumihanskat, varaa viereesi astia tai roskapussi mainitulle ”töhnälle”, hiuksille ja muulle ”kiintoainekselle”. Nosta ritilä ylös, käytä apuna vaikka lusikan kahvaosaa. Varo kuitenkin, ettei ritilä, tai mikään muukaan, rikkoudu! Poista roskat, kaada vettä kaivoon ja laita mukaan jotakin desinfioivaa puhdistusainetta. Vanha, roskikseen joutava, tiskiharja voi olla hyvä apuväline. Puhdista viemärikaivo kunnolla, aseta pesty ritilä paikoilleen ja nauti puhtaasta tilasta. Vie samoin tein roskat roskikseen.

Mikään ei estä sinua putsaamasta vaikka koko kylppäriä tai tehoputsaamaan allasta ja pintoja samalla.

Jos aiot olla kesällä pidempään poissa asunnostasi, on vaarana, että nämä viemärin hajulukot kuivuvat ja vesi haihtuu. Tuolloin viemärin haju tulvahtaa huoneistoosi ja kun palaat kotiisi, siellä on epämiellyttävä haisu. Voit ehkäistä tätä laittamalla pari lusikallista ruokaöljyä puhtaaseen viemäriisi. Öljy muodostaa veden pintaan kerroksen, joka estää vettä haihtumasta. Näin hajut pysyvät paremmin viemärissä ja vesi säilyy ”altaiden mutkissa”.

Kun olet putsannut viemärisi, varmista myös asuntosi palovaroittimesi patterit ja palovaroittimen toiminta muutoinkin.

Jos jokin asia epäilyttää, kannattaa olla yhteydessä huoltoyhtiöön!

Yhtiökokousten aika – sähköinen vai perinteinen? (Maaliskuu 2021)

Osa yhtiökokouksista on pidetty ja joitakin on vielä pitämättä, aikaa on lain mukaan kesäkuun loppuun. Aluehallintoviraston tämän hetkisen tulkinnan mukaan kokoontumisrajoitukset eivät enää koske asunto-osakeyhtiön yhtiökokouksia ja näin ollen vuosikokoukset on mahdollista pitää. Kyseessä on kokous, joihin osallistuminen on rajattu ja osallistumisoikeus on vain osallistumaan oikeutetuilla.

EF Isännöinnin isännöimissä yhtiöissä on mahdollisuus pitää kokous perinteisen kokouksen lisäksi verkon välityksellä Teams -ohjelmalla, jolloin kokouspaikalla on isännöitsijän lisäksi ehkä vain hallituksen puheenjohtaja. Läsnäolo voidaan sallia myös esim. ennakkoon ilmoittautuneille. Etäkokoukset ovat olleet erinomaisen hyvin toimivia. Kenenkään ei pidä pelätä tekniikan käyttöä. Erillistä ohjelmaa ei tarvita, riittää kun osakkaalla on käytössään tietokone, jossa on puhe- ja ääniominaisuudet. Myös älypuhelin toimii mainiosti yhteysvälineenä. EF Isännöinti lähettää osakkaalle sähköpostitse Teams -linkin, jota ”klikkaamalla” pääsee mukaan kokoukseen. Helppoa ja turvallista!

Myös perinteisiä kokouksia pidetään. Kokouspaikalla ei tarjoilla eikä jaeta mitään, ei kätellä ja muutoinkin pysytellään mahdollisimman etäällä muista osallistujista.

Kokoukseen voi toki antaa valtuutuksen vaikka jollekulle toiselle osallistujalle tai ilmoittaa kantansa etukäteen. Tapoja on erilaisia.

Tärkeää on, että mahdollisimman moni osallistuisi päätöksentekoon.

Kysy lisää sähköisistä kokouksista – vastaamme mielellämme!

Vuosi 2020 alkaa olla ”paketissa” (Helmikuu 2021)

Vuoden 2020 tilinpäätökset alkavat valmistua. Monen yhtiön tilit on jo valmiit tarkastettavaksi ja joidenkin yhtiöiden osalta työ on vielä kulussa. Pyrimme saamaan kaikki tilinpäätökset tehdyksi ja hallituksen kokoukset pidetyksi maaliskuun puoliväliin mennessä. Näin yhtiöt pääsevät ajoissa suunnittelemaan tämän vuoden korjaus- ja kunnossapitotöitä ja suunnittelemaan tulevaa.

Isännöintitoimintamme on mukavassa tahdissa. Edelleen on tilaa joillekin yhtiöille. Pyrimme kuitenkin pitämään huolta nykyisistä yhtiöistämme ja siksi emme voi ottaa kovin montaa kohdetta kerralla vastaan. Laatu ja asiakastyytyväisyys on meille tärkeintä.

On aina hienoa, kun huomaa, että systemaattinen talouden ja hallinnon kehittäminen johtaa jopa siihen, että yhtiövastiketta voidaan tarkistaa alaspäin.

Isännöintialalla on pientä vastatuulta. Onneksi tuo tuuli puhaltaa vain isoihin yrityksiin, jotka kuulemma ovat sotkeutuneet kartellimaisiin sopimisiin hinnoista. Ikävä juttu! Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) esittää, että markkinaoikeus määräisi yhteensä noin 22 miljoonan euron seuraamusmaksut kuudelle isännöintialan yritykselle sekä Suomen Isännöintiliitto ry:lle. Yritykset ja Isännöintiliitto sopivat vuosina 2014–2017 keskenään isännöintipalvelujen hinnoista ja pyrkivät korottamaan valtakunnallisesti isännöintitoimialan hintatasoa. Hintakilpailu on kovaa ja joskus se sitten johtaa ikäviin menettelytapoihin.

EF Isännöinti on pieni, itsenäinen toimija ja ennen kuin tarjoamme uudelle yhtiölle palveluita, tutustumme mahdollisuuksien mukaan yhtiöön, saadaksemme mahdollisimman asiallisen palvelupaketin ja ehdotuksen aikaiseksi ja sellaisen, ettei meidän tarvitsisi sopimuksen solmittuamme tehdä lainkaan erillislaskutusta. Näin ennakoitavuus paranee ja myös asiakastyytyväisyys on korkealla.

Meille tärkeää on tyytyväinen asiakas ja asiakkaan vahva luottamus siitä, että teemme työmme yhtiön ja omistajan etuja vaalien.

Nyt huolehdimme tileistä ja taseista – odotetaan jo kevättä!

Vuodenvaihde ja joulu lähestyy – joitakin tärkeitä asioita muistettavaksi (Joulukuu 2020)

Vuoden 2021 vastikemaksulomakkeet on toimitettu osakkaille

  • Muistakaa hoitaa velvoitteet sovitusti, näin yhtiö voi hyvin ja kykenee myös suoriutumaan omista velvoitteistaan.  
  • Käyttäkää tilisiirrossa olevaa viitenumeroa, näin maksu kohdistuu oikein

Tarkista palovaroittimesi

  • Palovaroitin havaitsee pienenkin määrän tulipalossa syntyvää savua, joka on tultakin vaarallisempaa.

Toimiva palovaroitin herättää ja saat aikaa pelastautua ja kutsua apua, ennen kuin on liian myöhäistä.

Näin testaat palovaroittimesi toiminnan:

1. Paina palovaroittimen testinapista kerran kuukaudessa.

2. Puhdista palovaroitin muutaman kerran vuodessa kevyesti imuroiden tai pyyhi pölyt laitteen päältä.

Kynttilät ja jouluvalot!

  • Luovat tunnelmaa, mutta on hyvä muistaa, että kynttilän liekki on arvaamaton ja jouluvalojen sähköjohdot ja liitokset eivät välttämättä ole vuosikausia kestäviä.
  • Aseta kynttilä aina vaakasuoralle ja palamattomalle pinnalle ja jätä kynttilöiden väliin riittävästi tilaa.
  • Varmistu, että kynttiläsi on tarkoitettu oikeaan käyttöön: sisäkynttilät sisälle, ulkokynttilät ulos.
  • Älä koskaan jätä kynttilää palamaan yksin tai lasten ja lemmikkien kanssa.

Joulun herkut ja ilot

  • Jouluna saa syödä ja avata lahjoja!
  • Kinkun paistorasvaa EI MISSÄÄN TAPAUKSESSA SAA KAATAA TISKIALTAASEEN.
  • Avaa ja huuhtele tyhjä pahvitölkki ja kaada paistinrasva varovasti tölkkiin. Anna rasvan hyytyä viileässä ja kiikuta se sitten biojätteisiin (poista tölkki ja laita se sekajätteisiin).
  • Lahjapaperit ja nauhat voit laittaa sekajätteisiin.
  • Joulukuusen voit laittaa joulun jälkeen jätekatoksen läheistyyteen – älä pakkaa sitä muoviin.
  • Kun teet joulusiivousta, tarkista samalla astianpesukoneesi ja pyykinpesukoneesi letkut. Tämä tarkistus kannattaa tehdä pari kertaa vuodessa ja noin 5-10 vuoden välein letkut kannattaa uusia. Voit tilata työn vaikka isännöitsijän kautta tai huoltoyhtiöstä – näin kustannukset pysyvät aisoissa.
  • Tarkista myös, että astianpesukoneen, jääkaapin ja pakastimen alla on vuotoallas.
  • Älä jätä kodinkoneita (astian- ja pyykinpesukone) koskaan päälle silloin kun et ole itse kotona. Muista myös sulkea hana käytön jälkeen.

Hyvää joulua ja Onnellista uutta vuotta toivottaa EF Isännöinti!

Onko käytössäsi asuntokohtainen veden kulutuksen mittaus? (Marraskuu 2020)

Yhtiöissä, joissa on jo käytössä asuntokohtainen veden kulutuksen mittaus, tehdään tasauslaskutukset marraskuun puolivälissä, jotta tasauslaskutus ehditään tehdä kuluvan vuoden puolella. Kaupungin vesilaitos laskuttaa yhtiötä niinikään marraskuussa.

Olemme lähettäneet niille omistajille/asukkaille vesimittarinlukupyynnön, joissa odotamme toimenpiteitä.

Asuntokohtainen veden kulutuksen mittaus on hyvä asia ja se usein säästää veden kulutuksessa, sillä kaikesta veden käytöstä maksaa aina käyttäjä itse. Mikäli mittari on kiinteistökohtainen, vähän vettä käyttävä asukas joutuu maksamaan enemmän vettä käyttävän asukkaan kuluja.

Laki edellyttää, että kun yhtiöissä uusitaan esim. käyttövesiputkistot, tulee asuntoihin asentaa etäluettavat huoneistokohtaiset kulutusmittarit.

Vesimittarilukeman voit kätevästi ilmoittaa valitsemalla kohdassa Lomakkeet ”Vesimittarin lukemailmoitus” nimisen välilehden.

Ensimmäiset EF Isännöinnin yhtiöt on siirretty huoneistotietojärjestelmään (Lokakuu 2020)

EF Isännöinti on siirtänyt ensimmäiset yhtiönsä Manmittauslaitoksen ylläpitämään sähköiseen huoneistotietojärjestelmään.

Sähköiseen huoneistotietojärjestelmään siirtyminen tarkoittaa, että:


• Omistajan tulee muuttaa osakekirja sähköiseksi 10 vuoden kuluttua osakeluettelon siirrosta tai kun asunto myydään. Välittömiä toimenpiteitä ei siis vaadita. Osakekirjan muuttaminen sähköiseksi tapahtuu hakemalla omistuksen rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Jos osakekirja on pankissa lainan vakuutena, pankki voi hakea omistuksen rekisteröintiä omistajan puolesta. Jos osakas on myymässä asuntoaan, hän voi pyytää kiinteistövälittäjää avustamaan osakekirjan muuttamisessa sähköiseksi. Jos osakkeen omistaja haluaa tehdä prosessin itse: ohjeita löytyy Maanmittauslaitoksen internet-sivuilta tai asiakaspalvelupuhelimesta +358 295301110 (pvm/mpm) tai sähköpostitse asiakaspalvelu@maanmittauslaitos.fi -osoitteesta.


• Jatkossa osakeomistukseen liittyvät muutokset ilmoitetaan suoraan Maanmittauslaitokselle.


• Isännöitsijä ja taloyhtiö saavat jatkossa osakkaiden tiedot ja yhteystiedot Maanmittauslaitokselta, joten omistajan tulee huolehtia, että yhteystiedot ovat ajantasalla Maanmittauslaitoksella. Siirtohetkellä ne ovat samat kuin osoite väestötietojärjestelmässä.


• Osallistumisoikeus yhtiökokoukseen lakkaa, mikäli osakekirjaa ei ole muutettu sähköiseksi 10 vuoden kuluessa osakeluettelon siirrosta huoneistotietojärjestelmään.

• EF Isännöinti ylläpitää edelleen talonkirjaa eli asukasluetteloa. (Asukkaiden tietoja tarvitaan esimerkiksi asunnon huoltoon liittyvistä käynneistä sopimiseksi, avattaessa ovi avaimen unohtuessa sisälle, jne.) Talonkirjassa on myös tietoja esim. lemmikeistä ja autopaikoista, joita huoneistotietojärjestelmässä ei ole. Osakkeen omistajaa pyydetään ilmoittamaan omat ja vuokralasensa tiedot aina välittömästi EF isännöinnille. Ilmoituksen voi tehdä kätevästi verkkolomakkeella


• Osakekirjan muuttamisen sähköiseksi voi tehdä milloin vain, vaikka asialla ei olekaan välitöntä kiirettä


• Lisätietoja huoneistotietojärjestelmästä saa internet -sivuilta https://osakehuoneistorekisteri.fi/