Omistatko asunnon yhdessä puolisosi tai joidenkin toisten osakkaiden kanssa? (Maaliskuu 2025)

Otsikon kysymys on taloyhtiön päätöksenteon, mutta myös velvoitteiden kannalta olennainen. Nimittäin, yksi osakeryhmä, jolla yhtä huoneistoa hallitaan, on niin kutsutusti ”jakamaton kokonaisuus”. Se, miten osakeryhmä muodostuu, selviää yhtiösi yhtiöjärjestyksestä.

Mitä tämä jakamaton kokonaisuus sitten käytännössä tarkoittaa?

Lyhyesti sanottuna se tarkoittaa sitä, että saman osakeryhmän omistajien tulee olla yksimielisiä ja kaikilta tulee aina olla suostumus. Aina noin ei ole. Joskus puolisot omistavat yhteisen asunnon, mutta ovat silti eri mieltä, miten jonkin asian tulee olla. Tai omistajana ovat jakamattoman kuolinpesän osakkaat, jotka ovat erimielsiä yhtiökokouksessa käsiteltävästä asiasta. Mikäli yksimielisyyttä ei esim. yhtiökokouksessa heidän välilleen synny, he eivät voi ollenkaan käyttää äänioikeuttaan. Tämä tarkoittaa sitä, että yhteisomistajien tulee käyttää osakkeisiin liittyvää oikeutta yhteisesti tai yhteisen edustajan kautta. Tämä puolestaan tarkoittaa käytännössä sitä, että mikäli huoneiston omistajia on useampia, ja vain yksi heistä osallistuu yhtiökokoukseen, tulee kaikilta muilta olla valtakirja. Edustaa ei voi, ellei valtakirjaa ole. Poikkeuksena on samassa osoitteessa, yhtiössä asuvat puolisot.

Oikeuksiin liittyy usein myös velvollisuuksia ja myös velvollisuudet ovat jakamattomat. Mikäli yksi osakas jättää velvollisuutensa hoitamatta, vastuu lankeaa kaikille ja jopa yksittäin. Eli esim. vastiketta voidaan periä keneltä tahansa omistajista, riippumatta omistusosuuden suuruudesta.

Taloyhtiöiden talouden suunnittelu vuodelle 2025 (Lokakuu 2024)

Vuoden viimeinen neljännes on kulussa ja seuraavan vuoden suunnittelu on isännöintitoimistoissa alkanut. Kuten luonnollista, usein juuri talous ohjaa toimintaa.

Taloyhtiön maksuvalmiuden ylläpitäminen on tärkeää ja yhtiöllä tulisikin jatkuvasti olla vähintään noin 3 – 4 kuukauden vastikkeita vastaavat varat tilillä, jotta yhtiön maksukyky on turvattu ja jotta voidaan varautua myös yllättäviin menoihin. Monissa yhtiöissä maksuvalmiutta tuetaan yhtiökokouksen antamalla valtuudella periä muutaman kuukauden ylimääräiset vastikkeet, mikäli jotakin yllättävää ilmaantuu. Tämä ei kuitenkaan voi olla talouden suunnittelun perustana, vaan sen tulee olla todellinen poikkeustilanne.

Hoitokulujen kehityksen lisäksi yhtiöissä on hyvä tarkastella taloutta ja tulevia korjaushankkeita pidemmällä aikavälillä, vähintään 5-10 vuotta eteenpäin. Rahoituksen saatavuus ei olekaan enää itsestään selvää. Pankit katsovat entistä tarkemmin taloyhtiön tilannetta ja näkymiä (sijainti, korjaustarpeet, taloudenpito, suunnitelmallisuus, osakasrakenne jne.). Yhtiön on syytä toimia suunnitelmallisesti ja huolellisesti. Taloyhtiöissä tulisi miettiä varautumista etukäteen tulevia korjaushankkeita varten.

Vaikka sekä inflaatio että korot näyttäisivät olevan hienoisessa laskussa, on talous silti epävakaa ja pankkien into luotottaa varsinkin pienten yhtiöiden pieniä hankkeita on harmillisen matala.

Talousarvion laadinnan lähtökohtana tulisi olla edelliseltä tilikaudelta siirtyvät luvut ja erityisesti vastikekohtaisesti laskettavat yli- tai alijäämät.

Taloyhtiöiden ylläpitokustannusten kasvu näyttäisi asettuvan ja jäänee muutamaan prosenttiin. Lämmityksen hinta jatkaa nousuaan ja sähkön hinnan epävarmuus vaikeuttaa talouden suunnittelua erityisesti niissä taloissa, joissa lämmitykseen tarvitaan sähköä. Myös vesimaksut nousevat lähes jokaisessa kunnassa. Moni kunta tarkastaa myös kiinteistöveroja ylöspäin ja mikäli kiinteistö on vuokratontilla, saattavat myös tonttien vuokrat nousta. Jätemaksut nousevat 5-10 % ja entistä tärkeämmäksi tulee seurata astioiden oikeaa kokoa ja tyhjennysvälejä sekä sitä, että jätteet lajitellaan mahdollisimman tarkasti. Sekajätteen hinta on kaikkein kallein, mutta sitä edelleen syntyy usein eniten. Vakuutusten hinnat nousevat reilusti joka vuosi, mutta vakuutusyhtiöiden hinnoittelu näyttää siirtyvän yhä enemmän riippuvaiseksi yhtiön vahinkohistoriasta sekä kiinteistön kunnosta. 

Taloyhtiön tulot on syytä sopeuttaa menojen mukaisiksi sillä, kustannusten nousut on katettava pääsääntöisesti hoitovastikkeilla. Myös käyttökorvaukset ja muut taksat on toki hyvä tarkistaa, jottei näiden liian matalaa tasoa tarvitse kattaa hoitovastikkeilla.

Vastikevalvonnan on oltava huolellista ja täsmällistä ja erilaisiin maksujen laiminlyönteihin ja rästeihin on puututtava välittömästi. Vastikeseuranta on aikaisempaa keskeisemmässä roolissa.

Kiinteistöliiton tekemän hoitovastikekyselyn mukaan kerrostaloyhtiöiden keskimääräinen hoitovastikkeen taso nousi 4 prosenttia, ja rivitaloyhtiöiden 5 prosenttia vuodesta 2023.

EF Isännöinnin yksi vahvuuksista on talouden tarkka suunnittelu ja talouden seuranta. Teemme itse koko taloushallinnon ja näin meillä on koko ajan tuntuma jokaisen yhtiön taloudesta. Jokaisessa hallituksen kokouksessa käsitellään omassa asiakohdassaan yhtiön taloutta ja kokousten välillä raportoimme hallitukselle, mikäli jotakin poikkeavaa ilmenee. EF Isännöinnillä yhtiönne on luotettavissa käsissä!

Rasittaako taloyhtiölaina talouttasi ja haluaisit ehkä maksaa lainaosuutesi pois? (Toukokuu 2024)

Taloyhtiölainojen korot ovat joskus korkeammat, kun mitä osakas joutuisi omasta lainastaan pankilleen korkoja maksamaan. Usein myös lainaosuus on pienentynyt vuosien varrella ja osakkaalla olisi nyt mahdollisuus maksaa oma lainaosuutensa pois ja näin saada oma huoneistonsa valattomaksi, vaikka alunalkujaan osakas olisikin valinnut maksavansa lainan pois rahoitusvastikkeella.

Korkotason nousu on vaikuttanut monen henkilön talouden suunnitteluun. Korkotason nousu usein nostaa rahoitusvastiketta ja siksikin lainaosuuden poismaksu voi olla houkuttelevaa. Yhä useammat ovat kysyneet mahdollisuutta maksaa oma osuus yhtiölainasta pois. Tämä on ilman muuta mahdollista. Osa pankeista veloittaa satasia nk. ylimääräisestä lyhennyksestä, mutta osa pankeista ei kovin suurta summaa veloita ja näin kokonaissäästö saattaa olla merkittävä.

Mikäli haluat päästä eroon kuukausittaisesta rahoitusvastikkeesta ja suorittaa lainaosuutesi pois. Kysy isännöitsijältä eli meiltä lisätietoa; miten voit maksaa ja milloin. Selvitä oma rahatilanteesi, riittävätkö ehkä käteis- tai tilivarasi lainasumman maksuun? Jos tarvitset luottoa toisaalta esim. pankistasi, selvitä luotto valmiiksi. Tämän jälkeen ilmoitat isännöitsijälle, minkä lainan haluat maksaa pois. Laskemme sinulle tarkan summan ja kerromme taloyhtiösi pankin käytänteet ja näistä muodostuvat kulut. Sen jälkeen voit tehdä päätöksesi ja kun olet koko lainaosuutesi maksanut, pienenee vastikemaksusi tuon lainan kuukausierän verran.

Pankkien asiantuntijat ovat sitä mieltä, että omissa nimissä oleva luotto on taloyhtiön lainaa joustavampi ja usein myös edullisempi vaihtoehto. 

Varautuminen on viisautta! (Helmikuu 2024)

Suurimmalla osalla oma asunto on suurin omaisuuserä ja kukapa ei haluaisi omaisuudestaan huolehtia. Omakotitalossa asuvalla on oma tupa ja oma lupa ja omistaja itse päättää ja kantaa vastuunsa päätöksestä ja ottaa omat riskinsä. Taloyhtiössä tilanne on toinen; vastuunkantajia on niin monta kuin on omistajia, mutta riskinottajiakin on yhtä monta. Osa haluaa kaikin keinoin pitää vastikkeen alhaisena ja asua siinä hetkessä mahdollisimman halvalla, kun taas toinen omistaja haluaa pitää paikat kunnossa ja huolehtii siitä, että rakennuksen arvo ja käytettävyys säilyvät.

Avainasemassa on talouden pitkäjänteinen suunnitelmallisuus. Siihen kuuluu tietoisuus rakennusten kunnosta, tulevista remonttitarpeista ja rohkeus tehdä päätöksiä. Päätöksenteko taas edellyttää tietoa ja vaihtoehtojen punnitsemista. On hyvä, jos rakennuksista on tehty pitkän aikavälin korjaustarveselvitys, kosteiden tilojen tarkasteluineen. Kun nämä on tehty ja päivitetty, budjettien ja laskelmien laatiminen on helpompaa. Talouden suunnittelu kannattaa tehdä vähintään viideksi tulevaksi vuodeksi, mieluiten tätäkin pidemmäksi ajanjaksoksi. Näin myös omistajat voivat suunnitella oman taloutensa kehityksen.

Yhtiön ei lähtökohtaisesti kannata kerätä tarpeettoman isoja kassavaroja, mutta mikäli edessä on peruskorjauksia tai remonttisuunnitelmia, voi olla mielekästä, että ainakin suunnitteluun on kassassa riittävät varat. Usein parin kolmen kuukauden vastiketta vastaava määrä riittää selviytymään pienistä, yllättävistä rikkoutumisista, mutta voi olla hyödyllistä kerätä vähän puskuria tulevaan.

Hyvä hallitus on avainasemassa toimintojen suunnittelussa. Joissakin taloyhtiöissä on pohdittu asiaa jopa strategiatasolle saakka. Tärkeintä on, että hallitus tekee realistisen talousarvion, jossa on huomioitu vastikkeiden lisäksi se, että käyttökorvaukset todella kattavat asiasta aiheutuvat kulut kokonaisuudessaan. Eli että veden käyttäjä maksaa veden kulutuksensa eikä sitä subventoida hoitovastikkeesta. On myös tärkeää, että vuosittaiset kulut on oikein ja mahdollisimman täsmällisesti arvioitu. Mielellään hieman yläkanttiin, kuin riskejä ottaen. Tärkeää on, että palveluntuottajia myös kilpailutetaan aika-ajoin. Ei siis voi tuudittautua ajatukseen, että mikään ei muutu ja että kopioitaisiin vaan edellisen vuoden luvut.

Myös korjauksiin tulee varautua. Mitä paremmin hallitus kykenee ennakoimaan ja arvioimaan korjaustarpeet, sitä helpompi osakkaan on suunnitella omaa talouttaan. Kaikkia ei aina voi toteuttaa kassavaroin, useinmiten ei voi ja jonkun talous on paremmalla ”tolalla” ja yhtiö saattaa saada hankeosuussuorituksia ja näin laina-osuuksia jää vain osan omistajista maksettavaksi. Lainaa ei aina ole edes kovin helppoa saada. Hyvin suunniteltu talous ja tilinpito edesauttavat kuitenkin lainan saamista. Pankit arvostavat hyvää kiinteistönpitoa ja vahvaa taloutta. Ja mikäli haluaa luopua omistuksestaan, hyvin hoidettu ja vahvan talouden omaavasta yhtiöstä asunnon myyminen on usein helpompaa, kuin heikossa hapessa olevan taloyhtiön asunnon myyminen.

Hyvä isännöitsijä on hallituksen tuki ja turva, mutta myös ”työrukkanen”, joka osaa neuvoa ja ohjeistaa, tehdä taustaselvityksiä ja valmistelua sekä tehdä ehdotuksia hallitukselle. Hallitus valmistelee ja esittää asiat omistajille yhtiökokouksessa. Omistajat paitsi valitsevat hallituksen, myös päättävät, miten yhtiössä toimitaan yhtiökokouksessa, johon on kovin tärkeä osallistua. Tämän jälkeen hallitus saa toimeenpanna päätetyt asiat. 

Jos siis mieluummin varautuisit ja osallistuisit, etkä jäisi odottamaan, että on pakko reagoida!

Mietitkö kunnossapitotöitä tai muutostöitä tai muuta remonttia huoneistossasi? (Heinäkuu 2023)

On tärkeää, että jokainen pitää omalta osaltaan asunnostaan ja kiinteistöstä huolta. Taloyhtiö omistaa kiinteistön ja huolehtii sen perusrakenteista.

Yhtiö tiedottaa vuosittain osakkaita yhtiökokouksessa seuraavien viiden vuoden aikana odotettavissa olevista kunnossapitotarpeista, jotka yhtiö hoitaa.

Jokainen omistaja voi tehdä omassa huoneistossaan sisäpuolella remontteja ja asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, että näistä kaikista (muutos- ja kunnossapitotyöt) ilmoitetaan yhtiölle. Hyvin ja asianmukaisesti toteutetut korjaustoimet nostavat lähes poikkeuksetta huoneiston arvoa.

Lain mukaan kunnossapito- tai muutostyötä suunnittelevan osakkaan on ilmoitettava yhtiölle sellaisesta työstä, joka voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan vastuulla olevaan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan taikka osakehuoneiston käyttämiseen. Osakas vastaa ilmoituksen käsittelystä aiheutuvista kuluista. Ilmoituksen käsittely ja osakkaalle vastaaminen on yleisimmin delegoitu isännöitsijälle, jolta saa myös asiaan liittyen lisätietoja. Yhtiö säilyttää kunnossapito- ja muutostyöilmoitukset ja antaa niistä tarvittaessa tietoja mm. isännöitsijätodistuksessa.

Yhtiöllä on oikeus valvoa osakkeenomistajan kunnossapito- ja muutostyötä ja tämäkin tapahtuu työn suorittavan osakkeenomistajan kustannuksella.

Mitä töitä ilmoitusvelvollisuus sitten koskee?

Lain mukaan osakas on velvollinen ilmoittamaan työstä, joka voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan asemaan, kuten esimerkiksi:

  • huoneen lattia-, seinä- tai kattomateriaalin vaihtaminen (esimerkiksi parketin tai laminaatin asentaminen muovimaton tilalle tai seinien levytys), jos järjestely voi huonontaa ääni- tai lämpöeristystä tai vaikuttaa kosteuden siirtymiseen rakenteen kautta (toimenpiteet voivat edellyttää asbestinpoistoa – muovimaton liima),
  • wc:n, kylpyhuoneen ja saunan pinnoitteiden ja kalusteiden (ei lauteet) korjaaminen, uusiminen tai poistaminen, jos työ vaikuttaa vesieristykseen, vesi- tai sähköjohtoihin tai viemäröintiin,
  • putkien, viemäreiden, vesikalusteiden (hanat, wc-laitteen istuin) vaihtaminen ja asentaminen ja muut veden katkaisemista edellyttävät työt,
  • viemäri-, käyttövesi-, sähkö-, lämmitys- ja ilmanvaihtoperusjärjestelmiin liittyvien laitteiden asentaminen, muuttaminen ja poistaminen, jos laite voi vaikuttaa järjestelmän toimintaan (lämmitysjärjestelmään kuuluva patteri- tai lattialämmitys, liesikupu, ilmanvaihtoon kytketty liesituuletin, lämminvesivaraaja, sähköliesi voimavirtajohdolla),
  • pesukoneen tai astianpesukoneen asentaminen, jos koneen vesi- ja viemäriletkulle tai sähköjohdolle ei ole liitäntävalmiutta,
  • kiinteiden sähköjohtojen vaihtaminen, asentaminen ja poistaminen (kytketty muuten kuin pistorasiaan),
  • muutokset kantaviin väliseiniin, jos voivat vaikuttaa rakenteeseen (esimerkiksi kantavuuteen tai eristävyyteen),
  • kevyen väliseinän purkaminen, siirtäminen tai rakentaminen, jos seinän sisällä on sähkö-johtoja, tietoliikennekaapeleita, vesijohtoja tms.,
  • huoneiston ulko-oven lukituksen, postiluukun, rakenteen (esim. ovisilmä, postiluukku) ja huoneiston ulkopuolelle näkyvän pinnoitteen muuttaminen
  • altaan ja allaskaapin vaihtaminen, asentaminen tai poistaminen, (yleensä alakaappien runkojen vaihtamisesta kannattaa aina ilmoittaa).

Mitä töitä ei tarvitse ilmoittaa?

  • tapetointia eikä maalausta,
  • lattiapinnoitteen vaihtamista vastaavan kaltaiseen pinnoitteeseen (esim. vanhan parketin uusiminen, kun käytetään uudelle parketille suositeltua äänieristettä),
  • taulujen, lamppujen, koukkujen ja hyllyjen kiinnittämistä,
  • eteisen, olohuoneen, makuuhuoneen, työhuoneen ja muun kuivatilan kaappien rakentamista, asentamista eikä poistamista, jos ei vaikuta ilmanvaihtoon (ei peitä ilmastointikanavaa),
  • keittiön, kylpyhuoneen, wc:n tai muun märkätilan kaappien asentamista, jos ei vaikuta vesieristykseen, viemäröintiin tai ilmanvaihtoon,
  • pesukoneen tai astianpesukoneen asentamista, kun vesi-, viemäri- ja sähköliitännät ovat olemassa,
  • muiden kuin käyttövesi-, viemäri-, sähkö-, lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvien laitteiden asentamista, muuttamista tai poistamista: jää-, pakastin- ja viileäkaappi, mikroaaltouuni, kuivauskaappi tai –rumpu, ilmanvaihtojärjestelmään kytkemätön liesituuletin (esim. aktiivihiilellä toimiva),
  • huonekorkeuden laskemista, jos se ei vaikuta ilmastointikanaviin tai sähköjohtoihin,
  • väliovien vaihtamista eikä poistamista.

Miten ilmoitan?

Ole yhteydessä EF Isännöintiin, niin saat tarkemmat ohjeet ja neuvot. Taloyhtiöittäin käytänteet saattavat hieman vaihdella!

Voit olla yhteydessä EF Isännöintiin suoraan internet sivuillamme olevalla lomakkeella.

Vuodenvaihteen kuulumisia! (Joulukuu 2022)

EF Isännöinti kiittää kuluneesta vuodesta ja toivottaa kaikille asiakkailleen Hyvää Vuotta 2023.

Energian hinnat vaihtelevat ja markkinat ovat epävarmat. Asukkaita pyydetään toimimaan vastuullisesti ja huolellisesti. Tarpeetonta tuulettamista täytyy välttää, yhteisten tilojen osalta jokaista velvoitetaan huolehtimaan siitä, että valot sammutetaan ja ettei energiaa tärväydy tarpeettomasti!

Talvikeli edellyttää varovaisuutta piha-alueilla. Lunta tuli jo joulukuussa siinä määrin, että olemme joutuneet sopeutumaan työkoneiden ääniin ja liikkumiseen kiinteistöillä. Toivomme malttia ja ymmärrystä – kaikki tekevät varmasti parhaansa asumismukavuuden ylläpitämiseksi. Jos havaitset liukkautta tai muuta vaaratilannetta, raportoi huoltoyhtiölle, isännöitsijälle tai hallituksen jäsenille. Pidetään yhdessä huolta kiinteistöstä sekä siitä, että kaikkien asuminen on miellyttävää ja turvallista.

Auton lämmitysjohtoja ei saa jättää lämmitystolppaan. Se voi aiheuttaa vaaroja pihoilla liikkuville.

Yhtiöiden vuoden 2022 tilinpäätökset alkavat valmistua ja hallitukset alkavat valmistautua uuden vuoden ja tulevien vuosien korjauksiin valmistelemalla talousarvion ja korjaussuunnitelmat. Kevään yhtiökokousten ajankohtia aletaan suunnitella lähiviikkoina. Mikäli mielessäsi on jotakin, kannattaa asia saattaa yhtiökokouksen tietoon. 

Turvallisuuskysymykset taloyhtiöissä – vara on viisautta! (Lokakuu 2022)

Maailman tilanne on mielenkiintoisella tolalla. Ulkoiseen turvallisuuteen emme taloyhtiöissä voi suuremmin vaikuttaa, mutta sisäisestä turvallisuudesta on syytä huolehtia.

Energian hintojen nousu, on saanut monet mietteliäiksi. Mietitään vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja, mietitään tapoja säästää energian kulutusta. Tämä onkin tärkeää. On samalla syytä muistaa turvallisuuteen ja terveellisyyteen liittyvät seikat niin ihmisten kuin rakennustenkin kannalta.

Kiinteistön omistajalla eli taloyhtiöillä on vastuunsa. Yhtiö on luonnollisesti vastuussa kiinteistöstä ja sen rakennuksista, mutta yhtiö on vastuussa myös kiinteistön alueella liikkuvien tai siellä oleskelevien ihmisten turvallisuudesta. Yhtiön vastuuta on kuvattu ”korostuneeksi huolellisuusvelvollisuudeksi”, mikä tarkoittaa sitä, että yhtiön johdon täytyy aina kyetä osoittamaan menetelleensä huolellisesti.

Kuka sitten kuuluu yhtiön johtoon? Siihen kuuluu hallitus ja tämän alaisuudessa toimiva isännöitsijä. Hallituksen tehtävät on kuvattu asunto-osakeyhtiölaissa ja se vastaa yhtiön hallinnosta ja sen asianmukaisesta järjestämisestä, se vastaa yhtiön kiinteistöstä ja rakennuksista ja lisäksi yhtiön muun toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Isännöitsijä puolestaan huolehtii päivittäisistä asioista hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Isännöitsijän tulee myös tarvittaessa neuvoa hallitusta, että se tekisi oikein. Ammatti-isännöitsijä on tällaisissakin tilanteissa tarpeellinen yhtiölle!

Asunto-osakeyhtiölain lisäksi turvallisuusasioista säädetään mm. pelastuslaissa. Se velvoittaa kiinteistön omistajaa eli yhtiötä erinäisissä asioissa. Mm. siitä, että kulkuväylien tulee olla kulkukelpoisia ja esteettömiä. Talvikunnossapitoa ajatellen on hyvä muistaa, että ajoneuvot tulee pysäköidä niille varatuille paikoille ja ettei lumen auraamista hankaloiteta. Ilmanvaihtojärjestelmien tulee olla huollettu ja kunnostettu ja myös nuohouksen asianmukaisesti hoidettu. Kiinteistöllä tulee olla voimassa oleva pelastussuunnitelma.

On myös hyvä muistaa, että sähkölaitteiden ja mahdollisten lisälämmitinten tulee olla kunnossa ja CE merkittyjä ja kaikissa asennus- ja huoltotöissä on aina syytä käyttää ammattilaista.

Lisäksi on hyvä muistaa, että yhden asukkaan toimilla saattaa olla vaikutuksia koko taloyhtiöön. On erittäin tärkeää, että jokainen asukas pitää huolta turvallisuudesta. On hyvä tarkistaa palovaroittimet, varmistua, että alkusammutuskalusto on kunnossa ja että oma ajoneuvo on oikeassa paikassa, jne. Jos asiat mietityttävät, on parasta kysyä.

Vara on viisautta eikä vahingon enne, sanotaan sananlaskussa. On hyvä varautua etukäteen.

EF Isännöinnin kautta yhtiöt saavat halutessaan pelastussuunnitelman. Voimme toteuttaa pelastussuunnitelmaan liittyvän turvallisuuskävelyn, jossa tutustutaan vaaranpaikkoihin ja halutessanne voimme myös järjestää osakkaille ja asukkaille koulutusta turvallisuusasioissa. Ole siis yhteydessä!

Grilli kuumaksi ja paljuun – entä naapurit? (Kesäkuu 2022)

Kesä on tullut ja grillikausi alkaa olla kuumimmillaan. Jos piha-alue on osakkaan hallinnassa, niin grillaaminen on sallittua. Parvekkeellakin saa grillata. Avotulen teko sensijaan ei ole sallittua ja naapurit kannattaa aina ottaa huomioon. Mikäli piha-alue on yhtiön hallinnassa, niin tilanne on kimurantimpi. Toisaalta usein on niin, että yhtiöissä sallitaan kohtalaisen paljon ”oman asunnon edustalla”, kunhan siitä ei aiheudu häiriötä.

On kuitenkin muistettava, että yhtiö, eli yhtiön hallitus voi määrätä omista alueistaan ja siitä, mitä niillä saa tehdä ja mitä ei. Erityisesti, jos ongelmia tulee, seuraa usein kieltoja.

Jos mietit grillaamista, niin valitse turvallinen grilli. Sähkö- tai kaasugrilli on hyvä valinta. Ole huolellinen kaasun kanssa. Älä säilytä pulloa auringossa. Pullon pintalämpötila ei saa nousta yli +40 asteen lämpötilaan. Varmistu myös sähköjohtojen turvallisuudesta. Kertakäyttögrilli sen sijaan ei ole vaihtoehto, ei missään tapauksessa ainakaan, jos asut kerrostalossa, sillä se rinnastetaan avotuleen.

Ole huolellinen grillatessasi. Varmistu, ettei tekemisestä aiheudu vaaraa ihmisille, eläimille eikä rakennuksille. Varaa käden ulottuville varmuuden varalta sammutuspeitto ja/tai sammutin. Varmistu, että grillihansikkaasi ja muut vaatteet tai asusteet eivät ole herkästi syttyvää materiaalia.

Muista, että naapurisi ei välttämättä ihastu grillisi aiheuttamista tuoksuista ja savuista eikä grillaamisen muustakaan ihanuudesta. Ota siis hänet huomioon, jotta saat grillata seuraavallakin kerralla rauhassa. Siisti jälkesi ja kerro seurueellesi, että grillaaminen on kivaa myös ilman erityisen kovaäänistä elämää. On myös hyvä informoida naapureitasi etukäteen, jos aiotte kokoontua grillin ääreen isommalla joukolla tai jos pidätte oikein grillibileet.

Mikäli naapurisi grillaa ja sinä et – anna naapurin grillata. Jos haittaa aiheutuisi kohtuuttomasti, käy kohteliaasti kertomassa tämä naapurillesi. Muutoinkin, jos häiriötä on, kannattaa ensin pyrkiä ilmaisemaan asia häiriön aiheuttajalle. Hallitus tai isännöitsijä tuskin tulevat paikalle kuitenkaan, joten on parasta koettaa päästä sopuun paikan päällä. Mikäli meno äityy pahaksi, on soitettava 112:sta apua.

Entä sitten palju: paljuun tarvitset aina yhtiön luvan. Myös terassin rakentaminen vaatii yhtiön hallitukselta luvan, samoin kuin piha-alueen aitaaminen, ym. rakentaminen. Yhtiön hallitus pyrkii huolehtimaan siitä, että kaikilla yhtiössä asuvilla on mukavaa ja että osakkaita kohdellaan yhdenvertaisesti. Mikäli asia mietityttää, voit kysyä neuvoa isännöitsijältä.

Hyviä grillaushetkiä ja aurinkoista kesää!